Učitelji živilstva in prehrane smo se odpravili na navdihujoče strokovno usposabljanje na Sicilijo. V Palermu smo se poglobili v bogato kulinarično dediščino otoka. Obiskali smo tipično ulično restavracijo Proverbio, spoznali pridelavo zelenjave in sadja pri socialni zadrugi ITACA ter se preizkusili v izdelavi sicilijanskih sladic v slaščičarni La Martornana. Opazovali smo proizvodnjo marmelade v socialnem podjetju Couche Combattenti, v univerzitetni kuhinji Ersu University pa smo pridobili veščine peke pic. Vse skupaj smo zaključili s spoznavanjem tradicionalnih metod priprave sirov pri Caseificio Fratelli Biddeci. Dragocena izkušnja nam bo omogočila prenos znanja na dijake in razvoj živilskega sektorja. Učitelji hortikulturne stroke pa smo se udeležili enega izmed vodilnih sejmov IPM v Essnu, kjer so se predstavljali partnerji projekta Samen Maier. Spoznali smo, da veliko podjetij razvija trajnostne produkte, kjer gre za na primer reciklirano embalažo semen ali za lončke, ki so narejeni iz biorazgradljivih odpadkov. Videli smo, da šoto v substratih zamenjujejo kokosova vlakna, kajti šotišča se po svetu zapirajo. Tudi na področju floristike je bila v ospredju narava, trajnost, recikliranje. Osnove florističnih konstrukcij so bile narejene iz naravnih materialov, ki so bili morda že uporabljeni in se tako v cvetlični kompoziciji ponovno reciklirajo. To usposabljanje je bilo veliko motivacijsko sredstvo za prenašanje trajnostnih inovacij in novih učnih vsebin na dijake in učitelje hortikulturnega področja.
Zapisali: Maša Škrlep in Sonja Jerič Štefe
BC Naklo
www.s-bts.kr.edus.si