Letni napredek v energetski učinkovitosti, ki trenutno znaša 2,2 odstotka, je treba pospešiti na več kot 4 odstotke letno do leta 2030, da bi dosegli cilj zmanjšanja emisij toplogrednih plinov in hkrati ustvarili nova delovna mesta, povečali dostop do energetskih virov, znižali stroške, zmanjšali onesnaženje zraka in omogočili državam neodvisnost od uvoza fosilnih goriv. To je ključno sporočilo, ki ga je Mednarodna energetska agencija (IEA) predstavila na letni globalni konferenci o energetski učinkovitosti, katere se je udeležilo več kot 700 udeležencev iz 80 držav, vključno z 30 ministri in 50 predsedniki uprav. Partner konference je tudi podjetje Schneider Electric. Na konferenci je bilo predstavljeno tudi poročilo z naslovom Energetska učinkovitost: Desetletje za ukrepanje.

Naložbe v energetsko učinkovitost bodo v letošnjem letu dosegle rekordno raven, kljub upočasnitvi v primerjavi s prejšnjim letom zaradi visokih kapitalskih stroškov za potencialne nove projekte Glede na sedanje politike in načrte se pričakuje povečanje naložb v projekte namenjene energetski učinkovitosti za dodatnih 50 odstotkov. Vendar pa je za doseganje dvakratnega letnega napredka v energetski učinkovitosti potrebno povečanje naložbe v to področje s 600 milijard na več kot 1,8 bilijona ameriških dolarjev do leta 2030.

»Danes imamo veliko priložnost za uresničitev energetske učinkovitosti. Države, ki predstavljajo 70 odstotkov svetovne porabe energije, so predstavile nove ali izboljšane politike glede učinkovitosti od začetka globalne energetske krize v zadnjem letu. Vseeno pa moramo do konca tega desetletja podvojiti napredek v energetski učinkovitosti« je dejal Fatih Birol, izvršni direktor Mednarodne energetske agencije (IEA).

Vir: Schneider Electric