Ta teden v Sloveniji beležimo prvi vročinski val z visokimi temperaturami. Ob tej priložnosti pri Inštitutu za zdravje in okolje v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana najavlja projekt Ljubljanski ledenik, ki bo prebivalcem naše prestolnice olajšal spopadanje z najbolj vročimi dnevi v letošnjem poletju.

Projekt vsebino, ki se nanaša na zaščito, preventivne ukrepe v času vročinskih valov, zdravstvene posledice in ukrepe v primeru nujnih stanj ter druge vidike omenjene problematike, postavi v prostor s pomočjo plakatov, ki so že razporejeni po mestu.

Nataša Jazbinšek Seršen, vodja Oddelka za varstvo okolja na Mestni občini Ljubljana, izpostavlja, da si na Mestni občini Ljubljana vseskozi prizadevajo za visoko kakovost življenja meščank in meščanov. »V vročih poletnih mesecih poudarjamo pomen zelenih površin, ki jih je v mestu veliko in jih še širimo, zasajamo nova drevesa, ozelenjujemo avtobusne nadstrešnice (letos smo jih ozelenili kar 15), širimo območje za pešce, ki bo kmalu obsegalo že 19 hektarjev … Ker se tudi v Ljubljani soočamo z vročinskimi valovi, ki prinašajo tveganja posebej za skupine, kot so starejši, kronični bolniki in dojenčki, so preventivne, ozaveščevalne akcije, kot je Ljubljanski ledenik, zelo pomembne in z veseljem sodelujemo pri njihovi izvedbi

Vročinski valovi imajo številne negativne vplive na zdravje prebivalcev – visoke temperature lahko povzročijo resne zdravstvene težave, kot je vročinska kap, s posebnim tveganjem za starejše, otroke, kronične bolnike, udeležence športnih dogodkov in delavce na prostem. Raziskava Evropske konfederacije sindikatov ETUC kaže, da se pri temperaturah nad 30 °C tveganje za delovne nesreče poveča za 5–7 %, kar je še posebej pomembno za delavce v kmetijstvu in gradbeništvu.

Vir: Inštitut za zdravje in okolje