Dosegljivost in kakovost cest in avtocest ključno vplivata na mobilnost ljudi, blaga in storitev, posledično tudi na gospodarstvo in življenja posameznikov. Odvisni pa sta od prometnih obremenitev, klimatskih sprememb in materialov, s katerimi gradimo voziščne konstrukcije. S temi izzivi se ukvarja mednarodno združenje evropskih nacionalnih cestnih laboratorijev (Forum of European National Highway Research Laboratories) FEHRL. Pred nedavnim je postal predsednik združenja FEHRL direktor ZAG doc. dr. Aleš Žnidarič.

Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG) se je združenju kot prvi inštitut iz srednje in vzhodne Evrope pridružil že leta 1994. Takrat se je v njegovo delovanje kot predstavnik ZAG-a v odboru za raziskave vključil tudi dr. Žnidarič, kjer je od blizu spremljal njegov razvoj. Z leti se je FEHRL razširil izven evropskih meja. Od začetka delovanja je pripravljal strateške evropske razvojno-raziskovalne programe na področju cestnega, in v zadnjem času, vsega kopenskega transporta.

FEHRL ima sedež v Bruslju, deluje od leta 1989 in združuje 28 raziskovalnih inštitutov iz Evropske Unije, Ukrajine, Turčije, Izraela in ZDA. Njegovo temeljno poslanstvo je razvijati odprto in integrirano prometno infrastrukturo kot temelj sodobne (e)mobilnosti.

 Vir: Zavod za gradbeništvo Slovenije