Evropska komisija je predlagala nova pravila o postopkih davčnih odtegljajev, ki bodo spodbujala čezmejne naložbe in prispevala k odpravljanju davčnih zlorab. Postopki za vlagatelje, finančne posrednike (npr. banke) in nacionalne davčne organe bodo učinkovitejši in varnejši. Nova zakonodaja uvaja skupno digitalno potrdilo EU o davčnem rezidentstvu, ki bo omogočilo hitrejše in učinkovitejše postopke za oprostitev davčnega odtegljaja.

Predlog prav tako uvaja dva skrajšana postopka, ki dopolnjujeta obstoječi standardni postopek vračila: postopek „oprostitve pri viru“ in sistem „hitrega vračila“, ki bosta omogočila hitrejši in bolj usklajen postopek oprostitve po vsej EU. Države članice se bodo lahko odločile, ali bodo uporabile enega ali drugega, oziroma kombinacijo obeh. Vlagatelji naj bi s standardiziranimi postopki po ocenah prihranili približno 5,17 milijarde evrov na leto.

Med novostmi je tudi standardizirana obveznost poročanja, ki bo nacionalnim davčnim upravam zagotovila potrebna orodja za preverjanje upravičenosti do znižane stopnje in odkrivanje morebitnih zlorab. Certificirani finančni posredniki bodo morali o izplačilu dividend ali obresti poročati ustrezni davčni upravi, da bo ta lahko izsledila transakcijo. Zlasti veliki finančni posredniki EU se bodo morali vključiti v nacionalni register certificiranih finančnih posrednikov. Prostovoljen vpis v ta register bo na voljo tudi finančnim posrednikom zunaj EU in manjšim finančnim posrednikom v EU.  Izraz »davčni odtegljaj« se na primer nanaša na položaj, ko mora vlagatelj, ki je rezident ene države članice EU, plačati davek od obresti ali dividend, prejetih v drugi državi članici. Številne države članice so podpisale sporazume o izogibanju dvojnega obdavčevanja, ki čezmejnim vlagateljem omogočajo vračilo presežnega davka. Vendar so ti postopki pogosto dolgotrajni, dragi in zapleteni, postopke vračila pa je mogoče tudi zlorabiti.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_23_3301

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji