Predstavniki konzorcija projekta GreenSwitch in Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje so v prisotnosti visokih predstavnikov Evropske komisije podpisali sporazuma o sofinanciranju projekta v okviru programa Instrument za povezovanje Evrope. Za izvajanje projekta GreenSwitch bo Evropska komisija prispevala več kot 73 milijonov evrov. Dogodek je potekal v okviru dvodnevnega Foruma energetske infrastrukture v Københavnu.

Forum energetske infrastrukture 2023 sta odprla komisarka za energijo Kadri Simson in danski minister za podnebje, energijo in infrastrukturo Lars Aagaard. Govorca sta poudarila pomen čimprejšnje energetske preobrazbe, pri čemer je komisarka še posebej izpostavila nujnost podpore projektom, kot je GreenSwitch.

»Priznanje projekta v evropskem prostoru predstavlja za ELES kot koordinatorja konzorcija izjemno veliko motivacijo tako za izvedbo projekta, kot tudi načrtovanje novih projektov in rešitev, potrebnih za čim hitrejši in uspešnejši zeleni prehod. ELES bo v okviru projekta vgradil naprave za regulacijo pretokov moči, sistem za oceno prenosnih zmogljivosti visokonapetostnih daljnovodov in transformatorjev, visokonapetostne priključke za polnilne parke velikih obremenitev ter sistem za odvzem odvečne toplote iz visokonapetostnih transformatorjev,« je izpostavil mag. Aleksander Mervar, direktor družbe ELES.

 Vir: ELES, d.o.o.