Po dveh letih je v podjetju Saubermacher Slovenija vnovič zaživela tradicionalna Okoljska nagrada. Ta že desetletje nagrajuje najbolj zaslužna magistrska in diplomska dela iz področja odpadkov, okolja in varovanja našega planeta. Izmed številnih prijavljenih nalog se je v ožji izbor uvrstilo šest del, med katerimi je zmagovalno nagrado osvojila prav naloga iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo iz Ljubljane z naslovom Kemijsko in ekotoksikološko spremljanje induciranih in naravnih abiotskih razkrojnih procesov fenolnih onesnaževal, avtorja Aleksandra Kravosa.

Za 10. Okoljsko nagrado se je potegovalo več univerz; Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo iz Ljubljane, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo iz Maribora, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo iz Ljubljane in Fakulteta za strojništvo iz Maribora. Magistrska dela je ocenjevala strokovna komisija v sestavi predsednik mag. Emil Škrinjar (Saubermacher Slovenija), prof. dr. Andreja Žgajnar Gotvajn (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerza v Ljubljani), doc. dr. Maša Islamčević Razboršek (Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerza v Mariboru), doc. dr. Sabina Kolbl (Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Univerza v Ljubljani)  in doc. dr. Matej Zadravec (Fakulteta za strojništvo, Univerza v Mariboru).

Po mnenju strokovne komisije si je najvišjo oceno prislužila prav magistrska naloga z naslovom Kemijsko in ekotoksikološko spremljanje induciranih in naravnih abiotskih razkrojnih procesov fenolnih onesnaževal, ki jo je izdelal kandidat Aleksander Kravos iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, pod mentorstvom prof. dr. Helene Prosen in so mentorice izr. prof. dr. Gabriele Kalčikove.

Vir: Saubermacher Slovenija d.o.o.