Evropska komisija je začela javno posvetovanje, da bi zbrala mnenja državljanov in deležnikov o izvajanju načela »onesnaževalec plača«  v Evropski uniji. Komisija bo te informacije uporabila za oceno, ali politike EU in nacionalne politike zadostujejo za zagotovitev, da onesnaževalci nosijo stroške ukrepov za preprečevanje, nadzor in sanacijo onesnaževanja.

Evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je pojasnil: »Načelo „onesnaževalec plača“ je pravično in preprosto: od onesnaževalcev zahteva, da krijejo stroške onesnaževanja, ki ga povzročajo. Pravilna uporaba tega načela spodbuja preprečevanje škode za okolje in določa, da so onesnaževalci odgovorni za čiščenje. Če se ne izvršuje pravilno, račun za okoljsko škodo, ki jo povzročijo onesnaževalci, prepogosto plačajo državljani, kar močno obremenjuje javna sredstva. Pozivamo vse, naj posredujejo mnenje o tem, kako izboljšati delovanje tega načela v korist vseh.«

Rezultati posvetovanja bodo uporabljeni za pripravo celovite ocene politike in za pripravo priporočila o tem, kako najbolje izvajati to načelo v okoljskih politikah, kot je bilo napovedano v akcijskem načrtu Komisije za ničelno onesnaževanje. V posvetovanju lahko sodelujete do 4. avgusta letos.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/mex_23_2722

 Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji