NEPN kot ciljno vrednost za leto 2030 določa vsaj 30 – 35 odstotni delež obnovljivih virov v končni rabi energije. Slovenija je pri pripravi prvega NEPN pretehtala predhodno sprejeti cilji iz SRS 2030, ki je 27-odstotni delež OVE do leta 2030, in je na podlagi posodobljenih strokovnih podlag ter posebnih nacionalnih okoliščin določila razvojno naravnani in uresničljiv nacionalni delež OVE ter sektorske cilje do leta 2030. Slovenija si bo aktivno prizadevala za izboljšanje energetske učinkovitosti v vseh sektorjih in s tem za omejevanje rabe energije: na ta način se bo raba primarne in končne energije zmanjšala. Slovenija bo z ustreznimi spodbujevalnimi zakonskimi ukrepi (pozitivna zakonska diskriminacija) promovirala in spodbujala rabo OVE, kar izredno pomembno vpliva na zanesljivost oskrbe z energijo, saj se s tem zmanjšuje uvozna odvisnost od fosilnih goriv. Poleg povečanja deleža OVE v končni rabi energije je treba delež OVE povečati tudi v sektorju proizvodnja električne energije in plinskem sektorju.

Pri sprejemanju ukrepov na področju OVE bo posebna pozornost namenjena debirokratizaciji in ustrezni integraciji OVE v stavbe, prostor in energetski sistem ter postopkom umeščanja vseh potrebnih objektov v prostor.

Ob uspešni izvedbi vseh načrtovanih politik in ukrepov do leta 2030 je mogoče doseči vsaj 30 – 35 odstotni skupni delež OVE in sektorske deleže OVE: 53-odstotni delež v sektorju električna energija, 41-odstotni delež v sektorju toplota in hlajenje, 21-odstotni delež v prometu (delež biogoriv je 11 %).

Vir: Scenarij posodobitve Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta