Cilj NEPN je vzpostavitev tehničnih, zakonodajnih in spodbudnih pogojev za omogočanje razogljičenja oskrbe z zemeljskim plinom v Sloveniji. V ta namen bomo pripravili regulatorno in podporno okolje za nadomestne pline v omrežju zemeljskega plina in ob tem analizirali in določili največji dopustni delež vodika v omrežju zemeljskega plina. Prizadevanje je čim bolj nadomeščati fosilni metan z nadomestnimi plini v omrežju zemeljskega plina (usmeritev 10 – 30 % do leta 2030), ki bo proizveden v Sloveniji ali uvožen z upoštevanjem sistema potrdil o izvoru.

V skladu z zakonodajo EU se bo razvijal trg nadomestnih plinov obnovljivega izvora.  Razogljičenje oskrbe zemeljskega plina bomo dosegli z nadomeščanjem zemeljskega plina s plini obnovljivega izvora, kjer izpostavljamo:

  1. vodik – proizveden z elektrolizo vode, kjer se uporabljajo viški električne energije iz OVE (spajanje sektorjev),
  2. sintetični metan – proizveden s CO2 ali CO metanancijo vodika v reaktorjih za katalitično ali biološko metanancijo, kjer so vodik, CO in CO2 pridobljeni z uplinjanjem organskih materialov, lahko pa se uporabi vodik iz prve točke ter CO2, zajet iz virov onesnaževanja,
  3. biometan – metan, pridobljen z uplinjanjem lesne biomase ali iz bioplina, ki nastane z razkrojem organskih snovi, kot so gnojevka, ostanki poljščin in rastlinski material, komunalne odplake v čistilnih napravah itd., v anaerobnih pogojih v fermentorjih (gniliščih), saj bioplin zaradi svoje sestave ni primeren za injiciranje v plinovodno omrežje (lahko vsebuje tudi do 50 % CO2 in v manjših koncentracijah tudi druge nečistoče).

Vir: Scenarij posodobitve Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta