Raziskava razkriva, da 85.000 Slovencev živi v pretemnem domu. Voda, svež zrak in sončna svetloba so glavni dejavniki, ki jih vsi potrebujemo. Ni treba, da smo ravno znanstveniki, da bi prepoznali učinke svežega zraka in dnevne svetlobe na vsa živa bitja. Če imamo v svojem domu rastline, lahko opazujemo, kako omenjena dejavnika vplivata nanje. Kot kaže, pa se tudi mi ne razlikujemo bistveno od svojih zelenolistnih prijateljev. Raziskava Barometer zdravih domov, ki jo je izvedla skupina VELUX, razkriva, da več kot 29 milijonov Evropejcev živi v domovih, kjer primanjkuje dnevne svetlobe, kar vodi v depresijo in težave s spanjem.

Rastline, ki ne potrebujejo veliko svetlobe, so postale izjemno priljubljene, kljub temu pa strokovnjaki poudarjajo, da za svoje preživetje potrebujejo vsaj zmerno svetlobo. Poleg tega določena količina naravne svetlobe ni potrebna samo za preživetje, ampak tudi za rast in razvoj rastlin. Sicer rastline izkoriščajo razpoložljivo dnevno svetlobo za optimizacijo zgodnjega razvoja sadik ter s pomočjo svetlobe oblikujejo svojo rast.

Tam, kjer rastline uspevajo in cvetijo, obstaja velika verjetnost, da se bomo tudi mi počutili dobro. Obsežna raziskava NASE je namreč pokazala, da lahko sobne rastline v 24 urah odstranijo do 87 odstotkov toksinov iz zraka. Poleg tega opazovanje zelenja in narave pomaga, da se počutimo bolj sproščene in umirjene, kar ugodno vpliva na naše vsakdanje razpoloženje. Šestletna študija, ki je zajela 16.000 ljudi, je pokazala, da ima dnevna svetloba od vseh vremenskih dejavnikov največji vpliv na naše razpoloženje in zaznani stres.

Vir: Piardigma d.o.o.