Aprila se je končal 1,5-letni mednarodni projekt evropskega programa Erasmus+ »Mikroplastika-jutrišnji makro problem (MicPlaPROB)«, ki je obravnaval aktualno okoljsko tematiko današnjega časa – mikroplastiko. Danes jo srečamo že na vsakem koraku. Mikroplastiko upravičeno imenujemo tudi novodobno okoljsko onesnažilo. Projektni partnerji so prepoznali potrebo po izboljšanju ozaveščenosti mladih glede problematike mikroplastike, in se hkrati zavedali, da lahko s svojimi znanji na raznolikih področjih pripomorejo k temu, da o tem problemu začne razmišljati čim več ljudi.

Slovenska ideja podjetja Dermol svetovanje iz Litije s strokovno podporo Fakultete za varstvo okolja iz Velenja je bila med slovenskimi srednjimi šolami in visokošolskimi organizacijami zelo dobro sprejeta.  V sodelovanju z italijansko nevladno organizacijo CSIG iz mesta Taranta je ideja dosegla tudi širši krog mladih, saj so v projektu sodelovali tudi dijaki šole Liceo scientifico »Giuseppe Battaglini« Taranto – Italy.

Projektne aktivnosti so zaključili s posebnim tekmovanjem v pripravi najboljšega in najbolj kreativnega videa na temo »Svet brez mikroplastike«. Na natečaju je sodelovalo kar 34 videov, 26 iz Slovenije in 8 iz Italije, ki jih je pripravilo približno 100 tekmovalcev. Zmagovalni video, ki je prejel najvišjo oceno na podlagi mnenj strokovne komisije in je na YouTube kanalu projekta zbral največ všečkov, so ustvarili dijaki Gimnazije in Srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik.

Vir: Fakulteta za varstvo okolja