Na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko je potekala druga javna predstavitev v okviru procesa posodobitve Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer je poudaril, da gre za enega najpomembnejših strateških načrtov Slovenije, cilji pa morajo biti jasni in konkretni. Zaostanek, ki smo ga v preteklosti pridelali, moramo nadoknaditi, je dejal.
Strokovni sodelavci konzorcija NEPN so nato predstavili pregled izvajanja obstoječega NEPN, osnutek posodobitve strokovnih podlag ter prvi predlog ciljev v okviru posodobitve NEPN. S tem se je pričel drugi sklop javnega posvetovanja glede podnebno – energetskih ciljev za Slovenijo do leta 2030 in naprej. Ključni element procesa posodobitve najpomembnejšega načrta za energetsko in podnebno prihodnost Slovenije bo tudi v prihodnje intenzivno sodelovanje s strokovno in širšo javnostjo. Tematski posveti in spletno posvetovanje bodo končani v maju. Posodobitev strokovnih podlag bo končano spomladi 2024.

Vse informacije o procesu posodobitve NEPN so na voljo na spletni platformi Nacionalni energetski in podnebni načrt, ki je dostopna na Portalu Energetika.

Vir: MOPE