Največja posamezna naložba v Lekovi zgodovini in ena najvišjih v slovenskem gospodarstvu doslej bo dosegla vsaj 400 milijonov dolarjev. Proizvodnja z majhnimi okoljskimi vplivi bo potekala po trajnostnih načelih in bo predvidoma stekla konec leta 2026. Načrtujejo 300 novih delovnih mest, ki vključujejo visoko strokovne kadre.

Naložba v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil je največja posamična investicija v Lekovi zgodovini in sodi tudi med najvišje v slovenskem gospodarstvu doslej. Lek in lendavska lokacija bosta z njo okrepila svoj položaj v Sandozu ter razširila obseg izdelkov z visoko dodano vrednostjo. S tem bosta prispevala tudi k uresničevanju evropske strategije za zdravila. Ta temelji na povečevanju konkurenčnosti, inovacij in trajnosti evropske farmacevtske industrije z razvojem in proizvodnjo visokokakovostnih, varnih, učinkovitih in okoljsko vzdržnih zdravil, ki so na razpolago in cenovno dostopna.

Slovenski znanstveniki so bili med pionirji na področju bioloških zdravil, najsodobnejše veje farmacije. Pred tremi desetletji, v zgodnjih devetdesetih letih, so se prav v Leku v tesnem sodelovanju s Kemijskim inštitutom začeli ukvarjati z rekombinantno tehnologijo, ki je temeljnega pomena za biofarmacevtiko. Lek je kasneje pomembno prispeval k doseganju vodilne vloge Sandoza v segmentu podobnih bioloških zdravil v svetu.

(Vir: Lek farmacevtska družba d.d.)