Naložbeni projekti v okviru InvestEU bodo osredotočeni na štiri področja: trajnostno infrastrukturo; raziskave, inovacije in digitalizacijo; majhna in srednja podjetja ter socialne naložbe in spretnosti.

Skupina EIB, ki vključuje Evropsko investicijsko banko (EIB) in od nje odvisni Evropski investicijski sklad (EIF), je skupaj z Evropsko komisijo opravila vrsto predstavitev ob začetku programa InvestEU v Sloveniji. Poudarek je bil na naložbenih področjih, ki bi v Sloveniji lahko prejela podporo.  Program za podporo naložbam, ki ima jamstvo proračuna EU v znesku 26,2 milijarde €, naj bi do leta 2027 mobiliziral za več kot 372 milijard € financiranja v vsej Evropi. Podpiral bo glavne strateške cilje Evropske unije, kot so evropski zeleni dogovor, digitalni prehod ter socialni projekti in projekti splošnega interesa na izobraževalnem, zdravstvenem in stanovanjskem področju. Najmanj 30 % tega financiranja bo namenjenega boju proti podnebnim spremembam ali blažitvi njihovih posledic.

Markus Schulte, glavni svetovalec pri Evropski komisiji, je dodal: »Program InvestEU je ključno orodje za uresničenje naših skupnih ciljev, še zlasti zelenega in digitalnega prehoda, pa tudi strateške avtonomije Evrope. InvestEU, ki ima jamstvo proračuna EU, nadaljuje prizadevanja EU za krepitev naložb v Evropi. Slovenskim podjetjem ponuja izvrstne priložnosti. Skupaj lahko izkoristimo njegov polni potencial ter usmerimo naložbe v trajnostno rast in ustvarjanje visokokakovostnih delovnih mest v Sloveniji. Zelo sem vesel, da lahko danes v Ljubljani sodelujem na tem uvodnem dogodku programa.«

EIB je v letu 2022 v Sloveniji financirala nove razvojno-raziskovalne naložbe družbe Mahle GmbH v vrednosti 42 milijonov €. Projekt se osredotoča na inovativne tehnologije s področja akumulatorskih električnih vozil, priključnih hibridnih vozil in vozil na gorivne celice. Evropski investicijski sklad je v Sloveniji od svoje ustanovitve dalje zagotovil za 348 milijonov € financiranja na podlagi 18 pogodb. Ta sredstva so pritegnila približno 1,5 milijarde € financiranja in podprla več kot 74.000 delovnih mest. V letu 2022 je EIB v Sloveniji izvajala več kot 10 nalog svetovanja, ki so segale od inovacij ter prilagajanja podnebnim spremembam in blaženja njihovih posledic do podpore pri prenosu tehnologije in gradnji zmogljivosti. Samo JASPERS je od leta 2006 dalje podprl pripravo naložbenih projektov vrednosti skoraj 4,5 milijarde €. EIB s svetovanjem podpira Slovenski regionalno razvojni sklad in SID banko pri uporabi taksonomije EU za trajnostne dejavnosti in financiranju zelenih naložb. Strokovnjaki SID banke in EIB so združili moči za podporo prenosu tehnologije iz akademskih in raziskovalnih ustanov.

(Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji)