Stavbe so največji porabniki energije v EU, saj predstavljajo 40 % porabe končne energije in 36 % izpustov CO2 . Ogrevanje predstavlja največji delež celotne porabe energije v stavbah – približno 60 %, povpraševanje pa je koncentrirano na nekaj mesecev. Gre za sektor, ki ga ne moremo zmanjšati, zato za doseganje popolnega razogljičenja do leta 2050 zahteva celovitejši in bolj pragmatičen pristop.

Rešitve, ki uravnavajo konice in nagrajujejo upravljanje na strani povpraševanja, je treba vključiti v vsako strategijo za razogljičenje ogrevanja stanovanj.

  • Nove rešitve, kot so hibridne tehnologije ogrevanja, ki uporabljajo vse večji delež obnovljivih virov energije, se lahko uporabljajo že danes in ponujajo načine za uravnavanje konic z omejenimi stroški za končne uporabnike. Direktiva EPBD bi morala spodbujati takšne rešitve. To je v skladu z nedavnimi političnimi odločitvami več držav članic EU .
  • Toplotne črpalke so ključnega pomena. Če jih dopolnjujejo hibridne ogrevalne rešitve, je razogljičenje ogrevanja lažje, cenejše, prožnejše in družbeno sprejemljivejše. Na nekaterih območjih je veliko nestalne energije iz obnovljivih virov, ki jo je treba shraniti. Z vključevanjem hibridnih rešitev za premagovanje teh izzivov bi lahko do leta 2050 prihranili več kot 520 milijard EUR.
  • Geotermalna toplota, sončna toplota, toplotne črpalke, bioenergija, soproizvodnja, vključno z mikrokogeneracijo, „hišne“ enote gorivnih celic in ogrevalni kotli so pripravljeni za delovanje na obnovljive vire energije. Ko bodo izvedljivi in stroškovno učinkoviti, bi jih morala podpirati tudi direktiva EPBD.
  • Opredelitev stavb z ničelnimi emisijami bi morala podpirati uporabo vseh stroškovno učinkovitih rešitev obnovljivih virov energije, vključno z lokalnimi viri, bližnjimi viri, omrežji in obnovljivimi viri zunaj omrežja. Na ta način je mogoče stroškovno učinkovito in zanesljivo obvladovati povpraševanje v času konic.
  • Načrt Evropske komisije REPowerEU je za leto 2030 določil cilj 35 milijard kubičnih metrov biometana (380 TWh) in 66 milijard kubičnih metrov obnovljivega vodika (780 TWh). To je več kot znaša sedanja poraba plina v gospodinjstvih, ki se bo postopoma zmanjševala v okviru prenovitvenega vala. Po podatkih Guidehouse7bodo količine v skladu z načrtom REPowerEU zadoščale za zadovoljitev potreb po obnovljivem plinu v stavbah, ker se bo povpraševanje z ukrepi za energetsko učinkovitost zmanjšalo na 400 TWh.
  • Zamenjavo starih in neučinkovitih ogrevalnih sistemov z ogrevalnimi napravami, ki delujejo z vrsto vse bolj obnovljivih virov energije, bi bilo treba z direktivo EPBD podpreti, ko bo to stroškovno učinkovito. S tem bi zagotovili optimalno uporabo posameznih tehnologij glede na posebnosti stavb in lokalne danosti.

(Vir: GIZ DZP)