Čas je, da tudi pri organizaciji dogodkov od zelenih besed preidemo k zelenim dejanjem,” se je strinjalo več kot 140 organizatorjev dogodkov – predstavnikov občin ter turističnih in športnih organizacij, ki so se odzvali povabilu Umanotere in FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Planica 2023. Na strokovnem posvetu o trajnostnih dogodkih so se seznanili z dobrimi praksami ter razpravljali o različnih vidikih bolj trajnostne organizacije (športnih) dogodkov.
Organizatorji tekmovanj v smučarskih skokih v Planici so že pred dobrim desetletjem začeli orati ledino na področju trajnostne mobilnosti, saj so prevozi največji vir emisij toplogrednih plinov v zvezi z njihovimi dogodki. Različne možnosti prihoda brez avtomobila so zdaj zaščitni znak planiških dogodkov, ki je na FIS svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju 2023 nadgrajen z ukrepi za preprečevanje nastajanja (predvsem plastičnih) odpadkov, ponudbo hrane s svežimi lokalnimi sestavinami, spodbujanjem pitja vode iz pipe ter številnimi ozaveščevalnimi aktivnostmi za šolarje in obiskovalce prvenstva.

Govorci in udeleženci posveta so se na več mestih strinjali, da “danes ni več časa za male kozmetične ozelenitve v organizaciji dogodkov, temveč je na mestu sprejemanje potrebnih velikih korakov. Živimo namreč v času, v katerem si enostavno ne moremo več privoščiti, da dogodkov ne bi organizirali na bolj trajnosten način.”

(Vir: Umanotera)