V Stockholmu je potekalo neformalno skupno zasedanja ministrov Evropske unije, pristojnih za energijo in promet. Zasedanja se je udeležila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo mag. Tina Seršen. V ospredju so bili skupni napori pri razogljičenju tako sektorja prometa kot energije, predvsem vprašanje zagotavljanja zadostnih naložb v proizvodnjo čiste energije in infrastrukturo za razogljičenje prometnega sektorja.
Ministri za energijo so izmenjali mnenja o potrebnih spremembah zasnove trga z električno energijo. Razprava o tem prihaja v luči napovedi Evropske komisije, da bo v mesecu marcu predstavila predlog sprememb le-te. Upoštevaje izredno visoke cene električne energije v zadnjem letu se tudi Slovenija strinja, da so dobrodošle vse tiste spremembe, ki bodo prispevale k hitrejšemu zelenemu prehodu in večji zaščiti končnih odjemalcev.
Ministri so opravili razpravo tudi o ukrepih za nadaljnje zagotavljanje oskrbe z zemeljskim plinom. Slovenija se še naprej zavzema za usklajen in skupen pristop do zagotavljanja zanesljive in cenovno dostopne oskrbe z zemeljskim plinom, zato podpira možnost skupnih nakupov v okviru Energetske platforme EU. Zaveda se nujnosti zmanjševanja povpraševanja po zemeljskem plinu, a hkrati opozarja, da ukrepi ne smejo kaznovati držav za njihov trud v procesu razogljičenja. Tudi v Sloveniji namreč zemeljski plin predstavlja okolju prijaznejši alternativni vir premogu.

(Vir: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo)