Vlada je potrdila predloga zakonov o infrastrukturi za alternativna goriva in o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Obenem je za oskrbo slovenske Istre z vodo namenila po 1,3 milijona evrov letos in prihodnje leto.

Delež obnovljivih virov energije v končni rabi v zadnjih letih stagnira, Slovenija pa ne dosega evropskih ciljev. Da bi ta trend obrnili, je Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo pripravilo predloga zakonov o infrastrukturi za alternativna goriva in o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. Po besedah ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra gre s potrditvijo predlogov zakonov za dva mejnika načrta za okrevanje in odpornost. Vlada pa želi z njima pospešiti zeleni prehod.

Država mora vzpostaviti mrežo električnih polnilnic visokih moči na omrežju TNT in tudi v urbanih vozliščih, vzpostaviti oskrbovalna mesta za vodik, zagotoviti oskrbo ladij z električno energijo na privezih Luke Koper, letališča pa bodo morala zagotoviti električno energijo za mirujoča letala in vso spremljajočo infrastrukturo.

Zakon o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije pa obravnava predvsem primanjkljaj obnovljivih virov energije v Sloveniji.

Z akcijskim načrtom bodo določena prednostna območja umeščanja. Zakon prvič v zgodovini države uzakonja tako imenovane regulativne peskovnike za preizkus novih tehnologij. Prav tako opredeljuje prednostna območja za umeščanje sončnih in vetrnih elektrarn – to so na primer strehe večjih objektov, utrjena parkirišča, območja okoli energetskih objektov, območja cestnih in železniških zemljišč, opuščena odlagališča in kamnolomi.

Uzakonjena bo tudi obveza, da se te proizvodne naprave obvezno namestijo pri novogradnjah, rekonstrukcijah parkirišč in stavb, ki so večje od 1000 kvadratnih metrov, oziroma na vseh obstoječih objektih, ki presegajo površino 1700 kvadratov.

Med drugim zakon odstranjuje nekatere postopkovne obveznosti umeščanja in navsezadnje omogoča postavitev proizvodnih naprav tam, kjer to zdaj ni bilo mogoče. To so ob strogih okoljskih in prostorskih določilih na primer nekatera kmetijska zemljišča (vpeljava tako imenovane agrovoltaike), površinski rudarski kopi, umetna rudarska jezera, zaprta odlagališča odpadkov. Dovoljuje se tudi postavitev vetrnih elektrarn v gozdovih, ki niso varovalni.

(Vir: MMC RTV SLO)