Posvet o končanem zaključenem projektu »ZA ekološko kmetijstvo, varovanje okolja in zdravje ljudi«, je v Hiši EU organizirala Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije. Udeleženci so se v razpravi osredotočili na aktivnosti pospeševanja in prenosa znanj v ekološkem kmetijstvu v Sloveniji.

V Sloveniji je bilo leta 2021 v ekološko kmetovanje vključenih 11 % kmetijskih zemljišč, cilj pa je do leta 2027 ta delež povečati na 18 %. Povpraševanje po slovenskih ekoloških živilih močno presega ponudbo, zato je vključitev v ekološko kmetovanje lahko tudi odlična poslovna priložnost za slovenske kmete. Državna sekretarka je kot enega pomembnejših izzivov na področju ekološkega kmetovanja izpostavila prenos znanja, saj znanja o ekološkem kmetovanju primanjkuje tako kmetom kot svetovalcem. Po besedah državne sekretarke so tovrstni posveti zelo pomembni, saj so v pomoč pri določanju nadaljnjih korakov tudi v praksi. Izboljšanju prenosa znanja med kmeti in svetovalci je bila posvečena tudi glavna okrogla miza v okviru posveta.

V strateškem načrtu skupne kmetijske politike 2023-2027 ekološko kmetovanje neposredno podpirata intervenciji ekološko kmetovanje, za katero bo namenjenih 92 milijonov evrov, in ekološko čebelarjenje v višini 1,5 milijona evrov. Z drugimi intervencijami se bo podpiralo povezovanje in sodelovanje ekoloških kmetov, promocija ekoloških proizvodov ter regijsko povezovanje s poudarkom na ekološkem kmetovanju.

 (Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)