Družba HESS je na območju odlagališča sedimentov ob pretočni akumulaciji HE Brežice zgradila 6 MW sončno elektrarno, trenutno največjo in edino sončno elektrarno, ki je priključena na prenosno omrežje 110 kV. Sončna elektrarna tako ne zaseda kapacitet distribucijskega omrežja, hkrati pa zagotavlja večjo fleksibilnost obratovanja in proizvodnje električne energije. V hibridnem sistemu povezovanja dveh obnovljivih virov – vode in sonca – deluje kot četrti agregat HE Brežice.

Letna proizvodnja 11.232 sončnih panelov je ocenjena na približno 6800 MWh, kar zadošča za oskrbo 1.700 gospodinjstev.

Izgradnja FEBR-D3 je bila zaključena novembra 2022. Po zahtevnih tehničnih usklajevanjih s sistemskim operaterjem prenosnega omrežja je bilo decembra 2022 pridobljeno Obvestilo o začasnem priklopu FEBR-D3 na prenosno omrežje, kar je omogočilo proizvodnjo prvih MWh električne energije. Po izvedenem tehničnem pregledu, ki je potekal 20. 1. 2023, predvidevamo pridobitev uporabnega dovoljena v naslednjih dveh mesecih.

Glede OVE v letu 2023 načrtujejo še namestitev fotonapetostnih elektrarn na strehah objektov družbe HESS, skupne moči 695 kW.

(Vir: HESS)