Mednarodna agencija za energijo (IEA) je izdala poročilo Perspektive energetske tehnologije 2023 – Energy Technology Perspectives 2023, ki analizira tveganja in priložnosti, povezanih z razvojem čiste energije in tehnoloških dobavnih verig, gledanih skozi prizmo energetske varnosti, odpornosti in trajnosti. Energetski svet je namreč po mnenju IEA na začetku nove industrijske dobe – dobe tehnologije proizvodnje čiste energije –, ki ustvarja velike nove trge in milijone delovnih mest, hkrati pa povečuje nova tveganja, zaradi česar države po vsem svetu oblikujejo industrijske strategije, da bi si zagotovile svoj položaj v novem svetovnem energetskem gospodarstvu.

Analiza kaže, da bo svetovni trg za ključne masovno izdelane čiste energetske tehnologije do leta 2030 vreden okoli 650 milijard USD letno – več kot trikrat več od današnje ravni – če bodo države po vsem svetu v celoti izpolnile svoje napovedane energetske in podnebne zaveze. Povezana delovna mesta v proizvodnji čiste energije bi se več kot podvojila z današnjih 6 milijonov na skoraj 14 milijonov do leta 2030.

Hkrati trenutne dobavne verige tehnologij za čisto energijo predstavljajo tveganje v obliki visokih geografskih koncentracij rudarjenja in predelave virov ter tehnološke proizvodnje. Pri tehnologijah, kot so sončni kolektorji, veter, baterije za električna vozila, elektrolizerji in toplotne črpalke, namreč tri največje države proizvajalke predstavljajo vsaj 70 % proizvodnih zmogljivosti za vsako tehnologijo – pri vseh prevladuje Kitajska. Medtem je velik del rudarjenja kritičnih mineralov skoncentriran v majhnem številu držav. Na primer, Demokratična republika Kongo proizvede več kot 70 % svetovne proizvodnje kobalta, samo tri države – Avstralija, Čile in Kitajska – pa predstavljajo več kot 90 % svetovne proizvodnje litija.

(Vir: Energetska zbornica Slovenije)