V četrtek, 19. januarja 2023, med 10.00 in 12.30, bodo partnerji v projektu URBAN-E organizirali spletni diseminacijski dogodek za širjenje informacij glede doseženih rezultatov projekta. Na dogodku, ki bo potekal preko spletne platforme Teams, bodo prisotni projektni partnerji ter predstavniki CINEA, EU Komisije, Eurocities ter ministrstev iz Slovenije, Hrvaške in Slovaške.

URBAN-E združuje tri občine (Ljubljana, Zagreb in Bratislava) s podjetji, ki imajo izkušnje na področju polnilne infrastrukture za električna vozila v kohezijskih državah (Petrol d.d., Ljubljana iz Slovenije, Petrol d.o.o., Zagreb iz Hrvaške in Západoslovenská energetika, a.s. iz Slovaške), železniško podjetje (Slovenske železnice – Potniški promet iz Slovenije), ter inovativna B2C in B2B operaterja transportnih storitev (Go4 iz Slovaške in GoOpti iz Slovenije), da bi oblikovali novo strateško partnerstvo za zeleni mestni promet. Namenjen je bil pospeševanju e-mobilnosti, intermodalnih potovanj in zelenih prevoznih storitev v mestnih vozliščih osrednjega omrežja, s čimer je pomembno prispeval k izvajanju Evropski strategiji za alternativna goriva.

URBAN-E projekt, študija s pilotno uvedbo, je bil izveden v osrednjih urbanih vozliščih Ljubljane, Zagreba in Bratislave od marca 2017 do decembra 2022. Vključeval je testiranje mestnih zelenih prevozov med Ljubljano in Zagrebom, uvedbo parkirnih senzorjev za testiranje možnosti upravljanja parkiranja in primeri uporabe pametnega polnjenja.

(Vir: Petrol d.d.)