EK je objavila analizo glavnih dejavnikov, ki vplivajo na prehransko varnost. Razpoložljivost hrane v Evropi danes ni ogrožena, vendar pa skrb za vse več gospodinjstev z nizkimi dohodki povzročajo cene hrane. Razpoložljivost, cenovna dostopnost, uporaba in stabilnost niso samoumevne. Nekateri dejavniki lahko postanejo tveganja za zanesljivost preskrbe s hrano in razkrijejo ranljivosti v prehranskem sistemu, če niso ustrezno obravnavani. EU je zato uvedla številne pobude za zagotovitev trajnostnega, vključujočega in odpornega prehranskega sistema, ki temeljijo na realističnem časovnem okviru in ustreznih podpornih instrumentih.

Poročilo obravnava učinke različnih dejavnikov na prehransko varnost, kot so podnebne spremembe, degradacija okolja, gospodarske posledice COVID-19 in invazija Rusije na Ukrajino. Vsebuje tudi kratkoročne in dolgoročne vidike ter povezave med njimi. Upoštevana so mnenja zainteresiranih strani, zbrana s posebnimi posvetovanji.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/mex_23_41

(Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji)