V Montrealu se je končalo zasedanje konference pogodbenic Konvencije o biološki raznovrstnosti. Dosegli so dogovor o potrditvi Svetovnega okvira za biotsko raznovrstnost. Med ključnimi cilji dogovor določa zavarovanje vsaj 30 % kopenskih in 30 % morskih površin na svetovni ravni, še posebej tistih, ki so posebej pomembni za biotsko raznovrstnost, in obnovo vsaj 30 % degradiranih kopenskih, celinskih vodnih ter obalnih in morskih ekosistemov do leta 2030. V skladu z dogovorom bo potrebno zagotoviti nujne ukrepe za zaustavitev izumrtja ogroženih vrst ter zmanjšati in ublažiti vplive invazivnih tujerodnih vrst na biotsko raznovrstnost, med drugim tudi z zmanjšanjem vnosa za vsaj 50 % do leta 2030.
Določeno je zmanjšanje negativnih vplivov onesnaževanja iz vseh virov do leta 2030 na ravni, ki ni škodljiva za biotsko raznovrstnost, vključno z zmanjšanjem tveganja zaradi pesticidov ter prizadevanjem za odpravo onesnaževanja s plastiko. V povezavi s krizo podnebnih sprememb je predvideno iskanje močnejših pozitivnih sinergij z biotsko raznovrstnostjo tudi z uporabo na naravi temelječih rešitev. Za izvajanje dogovora je predvideno povečanje finančnih sredstev iz vseh virov, tako javnih kot tudi zasebnih, z mobilizacijo vsaj 200 milijard ameriških dolarjev na leto do leta 2030.
Glede mednarodne finančne pomoči državam v razvoju dogovor predvideva povečanje le-te na 20 milijard ameriških dolarjev letno do leta 2025, in 30 milijard letno povečanje do leta 2030. V ta namen je v naslednjem letu predvidena ustanovitev novega sklada v okviru Svetovnega sklada za okolje GEF.

(Vir: MOP)