Na zasedanju ministrov Sveta EU so omilili predlog direktive o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti (direktiva CSDDD). Sprejeti kompromis pomeni, da bodo države članice samostojno odločale, ali bodo od bank zahtevale skrbni pregled trajnostnosti poslovanja podjetij, ki jim namenjajo posojila. Članice EU se namreč niso mogle dogovoriti, da bi banke in investicijska podjetja odgovarjala za kršitev človekovih pravic (na primer prisilno delo) ali uničevanje okolja (razlitje nafte), ki so jih povzročila podjetja.

Svet EU je iz besedila predloga direktive izločil opredelitev veriga vrednosti in jo nadomestil z ožjo opredelitvijo veriga dejavnosti. To pomeni, da bo veriga vključevala partnerje podjetja, ki so višje v verigi, v omejenem obsegu pa nižje v verigi. Podjetja bodo tako zaščitena pred odgovornostjo za škodo, ki jo povzročajo njihovi izdelki in storitve.

Stališča Sveta EU bodo samo del oblikovanja končne odločitve o predlogu direktive o trajnostnosti podjetij. Svoje mora povedati še evropski parlament. Pogajanja med EK, Svetom EU in evropskim parlamentom se bodo začela prihodnjo pomlad.

(Vir: Delo)