Ne moremo si več privoščiti, da ne bi prešli na oskrbo z obnovljivo energijo in lokalno ekološko hrano ter na trajnostno mobilnost. 7. nacionalna konferenca Dovolj za vse, ki je potekala pod naslovom »Trajnostni odzivi skupnosti na podnebno krizo in draginjo«, je pokazala, da kljub kombinirani krizi  številne skupnostne prakse utirajo pot v podnebno nevtralno družbo. Še več – kriza lahko deluje kot katalizator, ko prehajamo od posameznih dobrih praks v pospešeno trajnostno tranzicijo na ključnih področjih življenja, sporoča Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj.

Trenutno se soočamo z vsaj z dvema megatrendoma, ki sta vseprisotna v medijih in tudi v vsakdanjem življenju. Na eni strani je inflacija, t.j. splošna rast cen in hkrati padec nabavne vrednosti denarja. Drugi naraščajoči trend je globalno segrevanje, ki sproža podnebne spremembe, ki jih vse pogosteje imenujemo podnebna kriza ali celo podnebni zlom.

Dr. Jonas Sonnenschein iz Umanotere je ob koncu konference povzel, da je v trenutnih izjemnih okoliščinah bolj kot kadarkoli prej pomembno, da pri nujno potrebnem prehodu na ključnih družbenih področjih (energetika, prehrana, mobilnost) ne izvzamemo nikogar, predvsem pa ne tistih, ki draginjo močno občutijo že sedaj. In tukaj je poleg aktivnih lokalnih skupnosti izredno pomembna tudi vloga učinkovite sistemske podpore v obliki zakonodajnega okvira in zadostnih ter ustreznih finančnih spodbud.

(Vir: Umanotera)