Označevanje živil zajema vse navedbe, podatke, trgovska imena, blagovne znamke, slikovno gradivo ali simbole v zvezi z živilom, ki se namesti na embalažo ali dokumente živila. Pravilno označevanje živil je pomembno za potrošnika, da prepozna vrsto živila, njegove sestavine, rok uporabe, pogoje shranjevanja, navodilo za pripravo, hranilno vrednost, proizvajalca oz. odgovorno osebo za prodajo ter na osnovi tega izbere ustrezno živilo. Prav tako je pomembno za prodajalce, da tudi v vmesnem obdobju trženja zagotovijo ustrezne skladiščne pogoje in upoštevajo naveden rok uporabe živila. Označevanje živila mora biti takšno, da z navedenimi podatki in navedbami ne zavaja potrošnikov. V NLZOH v ta namen preverjamo ustreznost označbe predvsem, kadar se pripravljajo označbe za nove izdelke na tržišču ali pa je potrebno preveriti skladnost označbe (deklaracije) z veljavno zakonodajo. Posebna pozornost mora biti namenjena označevanju prisotnosti alergenih snovi in snovi preobčutljivosti. Tako tistih, ki izvirajo iz sestavin živila, kot tudi tistih, ki bi lahko bile v živilu prisotne nenamerno, npr. iz proizvodnega procesa.
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano
www.nlzoh.si