Od Dnevu jabolk, ki ga Slovenija praznuje 21. oktobra, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sporočilo, da ima Slovenija odlične pogoje za pridelavo jabolk, ki po kakovosti izstopajo. Idealna klima in tla za pridelovanje sta tista dva pogoja, ki omogočata, da se poleg številnih sort še vedno ohranjajo tudi avtohtone, ki so izjemno pomembne za našo naravno in kulturno dediščino. Slovenska jabolka so z vidika kakovosti nadpovprečna, kar potrjujejo tudi meritve kakovosti. V Sloveniji zaupamo domači pridelavi – tako so ugotovili v neodvisni raziskavi o pridelavi in trženju proizvodov shem kakovosti. Med potrošniki jo je lani izvedla Fakulteta za ekonomijo in informatiko Univerze v Novem mestu, s partnerji in agencijo Mediana. Anketa je pokazala, da: 77 % Slovencev zaupa slovenskim kmetom, 50 % jih zaupa živilsko predelovalnim podjetjem, ki navajajo lokalno/slovensko poreklo, 48 % zaupa institucijam na nacionalni in EU ravni, ki nadzorujejo skladnost s standardi lokalne proizvodnje, 48 % je pripravljenih plačati več za živila s strogim nadzorom kakovosti, ki so pridelani lokalno in na kmetiji. Kar 80 % anketirancev je zatrdilo, da bodo pri nakupu naslednjič pozorni, da bodo kupovali lokalno pridelano hrano.

 (Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)