Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), Obrtno zbornico Slovenije (OZS) in Zbornico komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) predstavilo kakovost zunanjega zraka v času kurilne sezone, stanje preseganja delcev PM10 ter vpliv, ki ga ima na zdravje ljudi. Poudarili so, da se varnost začne pri rednem čiščenju in pregledovanju malih kurilnih naprav ter predstavili načine pravilnega kurjenja, od priprave drv do samega kurjenja.

Zima prinaša povečano onesnaževanje zraka, povezano s kurjenjem, hkrati pa se srečujemo z energetsko krizo, ki bo verjetno pomembno vplivala na oskrbo z energenti. Posledično bi lahko številne kurilne naprave prešle na okoljsko manj prijazna goriva, kar bi vplivalo na slabšo kakovost zraka.

Kurjenje v neučinkovitih kurilnih napravah je glavni vir onesnaženja z delci v zimskem času. Posebej problematično je nepravilno kurjenje in pa kurjenje z neustreznimi gorivi, kot so na primer stari papir in karton, vlažni les, plastika, embalaža, tekstil in drugi odpadki. Oboje vodi do slabega izgorevanja in se pokaže neposredno kot gost temen dim iz dimnika. V jasnih zimskih popoldnevih se valeč dim zadržuje v plitvi plasti nastajajočega temperaturnega obrata in se sčasoma razprši po celem naselju. Takšno stanje v mestu in na vasi lahko povzroči že en sam neozaveščen kurjač.

(Vir: MOP)