Spremenjene razmere na energetskih trgih, ki jih zaznamujejo nizka proizvodnja iz obnovljivih virov energije predvsem zaradi izredno slabe hidrologije in zelo visoke ter volatilne prodajne cene električne energije kot posledica težav z uvozom plina, so družbi HSE narekovale odločitev, da preuči rešitev glede potrebe TEŠ po premogu. Odkupne zmožnosti premogovnika Velenje ne morejo zadostiti potreb TEŠ.

Trenutne in kratkoročne potrebe TEŠ, ki je tretjinski proizvajalec električne energije v Sloveniji, po primarnem energentu presegajo odkopne zmožnosti Premogovnika Velenje. Aktualne odkopne zaloge sicer znašajo 102.170.000 ton in glede na predvideno dinamiko odkopavanja zadoščajo za normalno obratovanje Premogovnika Velenje še vsaj 20 do 30 let. Tehnična omejitev je letna količina izkopa premoga, za katerega ocenjujemo, da z razpoložljivo opremo in s tolikšnim številom zaposlenih v proizvodnem procesu ne more bistveno preseči 2,7 mio ton izkopanega lignita v tako kratkem časovnem obdobju (tudi z maksimizacijo števila nadur in dodatnim zaposlovanjem ne). V tem času žal tudi ni možno odpreti novega odkopnega polja.

Zato je HSE za blok 6 nedavno na MOP vložil vlogo za spremembo OVD, kar je sestavni del postopka preučevanja tehničnih in okoljskih ustreznosti posameznih premogov. Morebitni končni izbor je namreč odvisen od več dejavnikov in terja tehten premislek o tehničnih parametrih, ki opredeljujejo prihodnje obratovanje TEŠ. Poleg varne in zanesljive proizvodnje električne energije je namreč pomembno tudi to, da potencialni novi energenti, ki bi jih dodajali premogu, ne predstavljajo presežnih okoljskih obremenitev.

 Končna odločitev o uvozu premoga še ni bila sprejeta in bo odvisna od številnih parametrov, med katerimi so najpomembnejši energetska vrednost premoga, tehnična in okoljska sprejemljivost oz. učinkovitost, transportne možnosti ter ekonomika takšne energetsko-poslovne odločitve.

 (Vir: HSE)