V petek, 20. 5. 2022,  bo Slovenija in z njo ves svet petič obeležila svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila 20. decembra 2017. Osrednja tema letošnje obeležitve svetovnega dne čebel so mladi in čebelarstvo. Slovenija, kot pobudnica razglasitve svetovnega dne čebel, želi pozornost nameniti mladim, ki bodo skrbniki planeta in se soočali z vedno večjimi izzivi tudi na področju preskrbe s hrano in varovanja okolja. Zato se morajo zavedati tudi pomena opraševalcev, njihove zaščite in učenja veščin čebelarjenja, ki se pomembno prenašajo iz roda v rod.

Največji dogodek v Sloveniji bo potekal v Dolenjskih Toplicah, 19. čebelarski praznik, ki ga organizira Čebelarska zveza Slovenije in ki se ga bo udeležil tudi lanskoletni prejemnik nagrade zlata čebela prof. Lucas Alejandro Garibaldi iz Argentine.

Potekala bo tudi druga podelitev mednarodne nagrade zlata čebela, ki je najvišja nagrada Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev ter osveščanja o njihovi vlogi za človeštvo in za planet.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano