Ministrstvo za okolje in prostor vabi, da se pridružite najobsežnejši slovenski raziskavi o količinah odpadne hrane v gospodinjstvih. Raziskava poteka v okviru projekta Life IP Care4Climate. Sodelujete tako, da 7 zaporednih dni izpolnjujete kuhinjski dnevnik odpadne hrane, ki ga najdete na povezavi: dnevniki.care4climate.si. Če bi dnevnik raje izpolnjevali v pisni obliki na papirju, si lahko dokument v PDF obliki tudi natisnete. Sodelujoči, ki bodo sedem dni izpolnjevali dnevnik, bodo prejeli praktične nagrade. Raziskava traja do 20. junija 2022. Podani podatki bodo obdelani, analizirani in objavljeni v posplošeni (sumarni) obliki.

Z dnevniki zbirajo podatke o tem, katere vrste hrane se največ zavrže, delež užitnega dela zavržene hrane in najpogostejši vzrok za nastanek odpadne hrane v slovenskih gospodinjstvih. V primeru dodatnih vprašanj se lahko obrnete na: odpadnahrana.mop@gov.si.

Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2019 zavrgel povprečno 67 kg hrane, v letu 2020 pa že 68 kg. Po podatkih SURS več kot polovico vse odpadne hrane povzročimo v gospodinjstvih.

Vir: Naša super hrana