Dr. Andrej Fištravec foto_Marko_PigacDr. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor

Vidite vlogo mestne oblasti kot enega ključnih pospeševalcev lokalne ekonomije v prihodnje?

Mesta so skozi novo kohezijsko politiko EU v obdobju 2014 – 2020 dobila novo vlogo v regionalnem razvoju držav. Bolj kot kdaj koli prej imajo mesta skozi te ukrepe možnost vplivanja na razvoj lokalne ekonomije, predvsem na področju javnih služb. Maribor je začel stopati na pot krožne ekonomije, ki naj bi v prihodnje prinesla pozitivne spremembe na področju lokalne ekonomije.

Kaj bi se moralo spremeniti, da bi se to v slovenskih mestih dejansko dogajalo?

Predvsem bi se morali oblikovati t.i. skladi za mesta, kjer bi lahko s pomočjo sredstev EU, bank, podjetij pridobili dovolj kapitala za vse potrebne investicije v mestih.

Ali po vaših izkušnjah vsebinska participacija več skupin deležnikov pri odločanju in izvajanju odločitev v Sloveniji prispeva h kakovostnejšemu upravljanju mest?

Participaciji občanov v procesih odločanja v Mariboru posvečamo veliko pozornost, pilotno smo že izvedli glasovanje o naboru projektov v MČ Radvanje (2015), tak način odločanja o zadevah pomembnih meščanom bomo v naslednjih letih širili še na ostale MČ in KS v Mariboru.

Kakšne spremembe pričakujete v Mariboru v prihodnje zaradi vse večje digitalizacije?

Potrebno bo del poslovanja preusmeriti na to področje, delno smo to že storili, nas pa čaka še nekaj dela, da bomo omogočili večje število storitev na digitalnih platformah.

Imate na tem področju strategijo?

To področje smo zajeli v Trajnostno urbano strategijo Maribora in jo bomo kot del projektov izvajali v okviru naših prihodnjih aktivnosti.

Kaj je po vašem mnenju največji izziv mest v Sloveniji in v EU v prihodnjih 20 letih?

Ohraniti in izboljšati nivo storitev za meščane, ohraniti in izboljšati pogoje bivanja v mestih.

In kaj v Mariboru?

Izvesti prehod na krožno gospodarstvo, ohraniti naravne vire mesta in izboljšati kvaliteto bivanja meščanov. Želim si, da je to mesto, v katerem bodo najprej uživali njegovi prebivalci, in mesto, ki bo privlačno za turiste.