|
 
Uporaba javnega prometa, varčevanje z energijo, ravnanje z odpadki in hrano ter potrošnja so eni od pokazateljev vsakodnevnih zelenih navad. Tokrat smo o nekaterih zelenih navadah povprašali predstavnika lokalne energetske agencije.
 
Boštjan Krajnc

Boštjan Krajnc

Ne razsipati z energijo

Boštjan Krajnc, direktor KSSENA, Zavod Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško

Kako pogosto za prevoz uporabljate kolo, javni potniški promet, katere vrste najpogosteje in za katere namene?

Kolo največ uporabljam v prostem času, javni potniški promet pa tudi med službenim časom, kadar imam poslovne obveznosti v mestu.

Kako v svojem vsakodnevnem življenju varčujete z energijo?

Predvsem tako, da ne razsipam z energijo. Ogrevamo samo tiste prostore, v katerih se največ zadržujemo, ugašamo luči in druge elektronske naprave, kadar jih ne potrebujemo. Predvsem pa uporabljamo le tiste elektronske naprave, ki jih najbolj potrebujemo.

Kaj naredite z odpadnimi baterijami?

Odpadne baterije zbiramo in jih nato odložimo v za to pripravljene zabojnike.

Kako ravnate z odvečno hrano in kako z biološkimi odpadki?

Naš družinski moto je, da ne pridelamo odvečne hrane: poskušamo jo pripraviti dovolj in jo potem tudi vso porabiti. Sicer pa v Velenju že nekaj desetletij ločeno zbiramo in sortiramo odpadke ter biološke odpadke odlagamo v za to pripravljene zabojnike.

Se pri nakupu odločate za okolju prijaznejšo potrošnjo? Če da, kako oziroma na kakšen način?

Najpomembnejši napotek pri nakupih je racionalnost. Predvsem ne želimo kupovati velikih količin. Pri sadju in zelenjavi ter mlečnih izdelkih gledamo, da so čim bolj sveži in iz nam bližnjih krajev.

Katero zeleno vodilo vas vodi v zelene odločitve?

Ne razsipati z energijo in lokalno pred globalnim.