Javna agencija Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT) je objavila 45 milijonov evrov vreden razpis za sofinanciranje izvajanja raziskovalnih, razvojnih in inovacijskih projektov konzorcijev podjetij, usmerjenih v zeleni prehod in krožno gospodarstvo.

Cilj javnega razpisa je prispevati k zelenemu prehodu, k povečevanju vlaganj v raziskave in razvoj, povečanju produktivnosti (tudi snovne in energetske produktivnosti) in konkurenčnosti gospodarstva s sofinanciranjem najmanj 95 raziskovalno razvojnih projektov konzorcijev podjetij, usmerjenih na področje prehoda na krožno gospodarstvo, vključno s preprečevanjem in nadzorovanjem onesnaženja in na področje blažitve podnebnih sprememb, ki se nanašajo na razvoj novih ali izboljšanih izdelkov, procesov ali storitev z visoko dodano vrednostjo in s tržnim potencialom, kar posledično veča konkurenčnost sodelujočih podjetij.

Zainteresirani lahko vlogo oddajo do prvega odpiranja, ki bo 17. 5. 2022, ali do drugega odpiranja, ki bo 3. 4. 2023.

Generalni direktor GZS Aleš Cantarutti je ob objavi razpisa povedal: »Naložbe v raziskave, razvoj in inovacije so ključnega pomena za povišanje produktivnosti in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, pri čemer ima država pomembno vlogo, da ta vlaganja pospeši ter prispeva k hitrejšemu zelenemu prehodu«.

Objavljeni razpis je prvi iz pred meseci napovedanega niza javnih razpisov iz naslova sredstev iz nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost. V prihodnjih mesecih na GZS pričakujejo še razpise s področja digitalizacije, razvoja in raziskav, investicij, krožnega gospodarstva in turizma.

Do razpisa lahko dostopate tukaj.

Vir: Trajnostna energija, SPIRIT Slovenija