Evropska komisija je sprejela predlog direktive o primerni skrbnosti podjetij glede trajnostnosti (Sustainable Corporate Due Diligence). Cilj predloga je spodbujati trajnostno in odgovorno ravnanje podjetij v vseh globalnih verigah vrednosti. Podjetja bodo morala odkriti in po potrebi preprečiti, odpraviti ali ublažiti škodljive vplive svojih dejavnosti na človekove pravice ter na okolje.

Nova pravila o primerni skrbnosti se bodo uporabljala za podjetja EU, kamor sodijo vse družbe z omejeno odgovornostjo v EU z več kot 500 zaposlenimi in več kot 150 milijoni evrov čistega prihodka po vsem svetu. Druga skupina pa so druge družbe z omejeno odgovornostjo, delujoče v opredeljenih sektorjih z velikim učinkom in imajo več kot 250 zaposlenih in čisti prihodek v višini 40 milijonov evrov in več po vsem svetu. Pravila veljajo tudi za podjetja zunaj EU, dejavna v EU, katerih zgornji prag prometa je usklajen s skupinama 1 in 2 ter ustvarjen v EU. Mala in srednja podjetja (MSP) niso neposredno vključena v področje uporabe tega predloga.

V okoljski organizaciji Focus premik k večji odgovornosti podjetij do okolja in človekovih pravic pozdravljajo, hkrati pa s številnimi evropskimi organizacijami civilne družbe opozarjajo na šibkosti predloga. Pravijo, da kljub temu da gre za velik napredek, v zakonodaji ostajajo vrzeli, ki omogočajo podjetjem, da se izognejo odgovornosti že z zagotovilom, da so izpolnila obveznosti, četudi ne bodo dokazano ukrepala proti kršitvam človekovih pravic in okoljski škodi. Zato v Focusu skupaj s široko mrežo organizacij civilne družbe iz cele Evrope pričakujejo, da bo predlog okrepljen tako, da bodo podjetja primorana zagotoviti povračilo škode, ki nastane kot posledica njihovega delovanja.

Ker gre za urejanje dolžne skrbnosti podjetij tudi na področju okolja, predlagajo, da bi morali biti vplivi na okolje in podnebne spremembe pomemben del predstavljene zakonodaje. Predlog podjetjem sicer nalaga prilagoditev in uskladitev poslovnih strategij s trajnostnim razvojem in ciljem omejiti segrevanje pri 1,5 stopinjah Celzija iz Pariškega sporazuma, a se pri tem poraja dvom, koliko bodo te zaveze tudi res obvezujoče za podjetja, pravijo v Focusu.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, Focus