Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je odprl svojo novo stavbo v Izoli in proslavil peto obletnico obstoja. Nova poslovna stavba je edinstven objekt za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja. Danilo Anton Ranc, generalni direktor Direktorata za lesarstvo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, je na dogodku izpostavil, da je ta dosežek izjemno pomemben tudi za širšo regijo in celotno Slovenijo.

»Delovanje inštituta InnoRenew CoE na področju raziskav in uporabe lesa izjemno prispeva k razvoju panoge lesarstva pri nas. Slovenija je tretja najbolj pogozdena država v Evropi, les pa je eden bistvenih elementov pri prehodu v nizkoogljično družbo. Pri tem je pomembno, da iščemo načine, kako naši strateški surovini dodati čim večjo vrednost in hkrati znižati emisije toplogrednih plinov. Ravno ta projekt gradnje največje lesene stavbe v Sloveniji je odličen primer dobre prakse, ki bo izjemno pripomogel k doseganju teh ciljev, nova stavba pa bo slovensko lesarsko industrijo postavila na svetovni zemljevid,« je poudaril Danilo Anton Ranc.

Nova stavba InnoRenew CoE je hibridna konstrukcija lesa, betona in jekla in edinstven primer trajnostne gradnje v Sloveniji, hkrati pa predstavlja tudi stičišče prizadevanj za prenos raziskovalnega znanja v industrijsko prakso. V leseni del stavbe so vgradili 850 m3 lesa, katerega vlažnost so med gradnjo merili na 400 mestih. Opremljena je s številnimi stalnimi senzorji, ki omogočajo nadaljnje raziskave na področju ugotavljanja trajnosti lesa v gradbeništvu ter analizo učinkov, ki jih ima lesena gradnja na izboljšanje zdravja in počutja ljudi.

Vir: InnoRenew CoE