Edino napravo v Sloveniji za termično obdelavo komunalnih odpadkov Toplarno Celje je obiskal minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak. Energetika Celje je kot upravljavec naprave predstavila ministru in njegovi ekipi obratovalne in okoljske karakteristike ter njene sinergijske učinke v regiji.

Minister mag. Andrej Vizjak je izpostavil, da naprava v Celju predstavlja primer dobre prakse v Sloveniji, »ki nam bo lahko pomagal tudi pri načrtovanju ostalih objektov oziroma naprav v državi.« Po obisku je minister mag. Vizjak povedal, da je epidemija razgalila nekatere probleme tudi na področju ravnanja z odpadki. Slovenija na tem področju ni samozadostna. »Del odpadkov, ki bi jih v Sloveniji lahko termično obdelali, se je odvažalo v tujino ali odlagalo na deponije, kar ni dobro. Obrnjena piramida ravnanja z odpadki predvideva, da poskušamo v največjem delu preprečiti nastajanje odpadkov, da do njih sploh ne pride. Na dnu piramide ni samo odlaganje, temveč je tudi možnost termične obdelave,« je povedal.

Dodal je še, da je bil v javni obravnavi predlog Uredbe o opravljanju obvezne državne gospodarske javne službe sežiganja komunalnih odpadkov: »Uredba je v kratkem predvidena za sprejem na vladi in zatem sledi objava razpisa za podelitev koncesij. V pripravi uredbe kot tudi v pripravi za razpis smo detektirali interes lokalnih skupnosti. Poleg Celja so interes izrazile tudi občine Ljubljana, Maribor in Kočevje.« Minister je poudaril, da je predpogoj za vse naprave poslovanje in obratovanje z najvišjimi okoljskimi, t. i. BAT standardi.

Predstavitve Toplarne Celje se je udeležil tudi celjski župan Bojan Šrot. Izpostavil je, da je Toplarna Celje primer odlične prakse, ki je skupaj z RCERO Celje eden najboljših projektov  v Celju. »Ko smo začeli, smo dobesedno orali ledino. Hvaležni smo državi, ki je pomagala pri pridobivanju potrebne dokumentacije, dovoljenje in evropskih sredstev in ga tudi sama sofinancirala. Projekt se je izkazal za izjemno uspešnega z odličnimi dolgoročnimi učinki in sprejemljivostjo pri lokalnem prebivalstvu. Zmanjšali smo količino odpadkov na deponiji, pridobili ogromno toplotne in tudi električne energije, pri tem pa so emisije daleč pod vsemi dovoljenimi vrednostmi.«

Direktor Energetike Celje mag. Aleksander Mirt je med drugim dejal, da je celjska toplarna v primerjavi z evropskimi relativno majhen objekt, a zelo zanimiv. Poudaril je, da je delovanje toplarne strokovno nadzorovano in varno. Izvedba tehnologije s centralno nadzornim sistemom namreč preprečuje kakršno koli nedovoljeno ali nenamerno izpuščanje katerega koli onesnaževala v zrak, tla ali vodo. Naprava ne more obratovati, če sistem čiščenja dimnih plinov ni vključen, pri tem pa čistilnega ali merilnega sistema med obratovanjem naprave tudi ni mogoče ročno izključiti. Izpusti se merijo neprekinjeno ves čas, naprava pa bi v primeru preseganja mejnih vrednosti emisij snovi v zrak samodejno prešla v zaustavitev delovanja.

V Energetiki Celje poudarjajo, da v 12 letih rednega obratovanja izpusti niso nikoli presegli dovoljenih mejnih vrednosti, še več, izpusti so krepko pod dopustnimi mejnimi vrednostmi. Občani lahko 24 ur na dan preko spletnega mesta podjetja Energetika Celje (zavihek Toplarna Celje – Prikazovalnik emisij) ali preko prikazovalnika LCD na fasadi toplarne spremljajo meritve emisij.

Vir: Energetika Celje