Evropska komisija je podlegla pritisku Francije in drugih držav ter objavila pravila o trajnostnem financiranju, kar bo povzročilo ogromno škodo EU in globalnemu okoljskemu ukrepanju, pravijo v WWF. Komisija fosilni plin in jedrsko energijo uradno razvršča kot okoljsko trajnostna v skladu s EU taksonomijo, EU-jevim »Vodnikom za zelene naložbe«, kljub dejstvu, da fosilni plin ustvarja ogromne emisije, jedrska energija pa proizvaja visoko radioaktivne odpadke, s katerimi še vedno ne znamo pravilno ravnati.

S tem se ustvarja merilo, ki zaostaja za obstoječim trgom zelenih obveznic, ki izključuje plin in jedrsko energijo ter tveganje, da bo milijarde evrov preusmerjeno v te škodljive industrije. Šele prejšnji teden so strokovni svetovalci Evropske komisije za taksonomijo izpostavili, da predlog Komisije »ni v skladu z uredbo o taksonomiji« in da predstavlja »resno tveganje za spodkopavanje okvirja trajnostne taksonomije«. WWF poziva Evropski parlament in Svet, ki imata možnost glasovati o predlogu, da ta predlog zavrneta.

Za vključitev jedrske energije v taksonomijo EU so se zavzemale Francija, Poljska, Madžarska, Švedska, Finska, Nizozemska, Češka, Romunija, Slovaška in Slovenija.

Vir: Predstavništvo WWF Adria v Sloveniji