Kava je kmetijski pridelek, ki je izpostavljen izjemnim pritiskom na ceno predvsem s strani velikih korporacij. V zadnjih letih je cena kave na borzi v New Yorku dosegla alarmantno nizko ceno, ki pridelovalcem ne zagotavlja preživetja, kaj šele dostojnega življenja. V zadnjih desetletjih se v svetu pojavlja kava, ki je pridelana in predelana trajnostno. S poudarkom na višji kakovosti in s tem tudi boljšim okusom. Gre za tako imenovano »specialty« kavo. Pridelovalci kave boljšo kakovost dosegajo z usmeritvijo v višjo kakovost namesto v večje količine kave. S tem vsako sezono izboljšajo kakovost in dosegajo tudi višjo odkupno ceno. Poleg tega kava ne kotira na borzi, kjer bi bila izpostavljena špekulativnim nihanjem. V pražarni Goat Story pražimo trajnostno pridelano specialty kavo in ustvarjamo pristne odnose z dobavitelji ter neposredno s farmami kave. Naša odkupna cena za kavo je nekajkrat višja od borzne cene. S tem podpiramo trajnostno pridelavo in predelavo kave, saj pridelovalci kave višji donos na kilogram pridelka lahko investirajo v vsakoletno izboljšanje kakovosti in jim je obenem zagotovljeno dostojno življenje. Sprememba pa se pokaže tudi v vsakodnevnem življenju ljubiteljev kave, ki jim s ponudbo »specialty« kave omogočamo povsem nove izkušnje na področju okusov kave.
EQUA d.o.o.
www.myequa.com