Slovenija, zelena dežela


Katja Sreš

Priznajmo si – Slovenci radi zasedamo prva mesta, pohvale tujcev pa nam zagotovijo dnevno dozo prepotrebne samozavesti. Tako uživamo v rekordnih prihodih dopustnikov in lovorikah, s katerimi se 153. država po velikosti prebija na vrhove turističnih lestvic in dokazuje, da ni vse v velikosti. Turizem je s skoraj 5 % prispevkom k BDP postal paradni konj našega gospodarstva, ki na prvi pogled prinaša le pozitivne učinke. A hudič se skriva v podrobnostih.

V prvem četrtletju smo zabeležili več kot 3 milijone prenočitev turistov. V povprečju evropski dopustniki dnevno proizvedejo 1 kg odpadov, kar pomeni 3 tisoč ton odpadov več v Sloveniji. Do leta 2050 pa se bo po podatkih UNEP količina odpadkov iz turističnih dejavnosti povečala za 251 %.

Plastini_odpadki_ob_morju_foto_Suncana_Paro_Vidolin_small
Plastični odpadki ob morju (Foto: Sunčana Paro Vidolin)

Turizem postavlja Slovenijo na zemljevid sveta. Prav vsi, tako turistični delavci kot tudi turisti lahko pripomoremo, da (p)ostane naša država prepoznana kot zelena destinacija. Izognimo se uporabi plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, podpirajmo okoljsko prijazne namestitve in prireditve ter tudi ob polnih bifejskih mizah dobrot pomislimo na zavrženo hrano. Po raziskavah se na počitnicah obnašamo precej bolj potratno, zato razmislimo, kako lahko z vpeljavo ene spremembe skupaj prispevamo k velikim učinkom. Bodimo zgled zelenega obnašanja tudi ko gremo na potep po svetu in tujim turistom pri nas.

Nekateri turistični ponudniki so v teh spremembah že zaznali svojo priložnost. Hotel Ribno je letos pridobil naziv prvi slovenski zero waste hotel, saj jim je po intenzivnem dvoletnem uvajanju ukrepov za zmanjšanje količin odpadkov in njihovo ločeno zbiranje uspelo doseči 92 % stopnjo ločeno zbranih odpadkov. Tudi organizatorji prireditev se vedno bolj zavedajo svojega vpliva na okolje. V mesecu juniju smo bili priča trem Prireditvam z manj odpadki. Ena od teh je (Z)mešani festival. Z uporabo izdelkov za večkratno uporabo, povratno embalažo, recikliranimi plakati, vključevanjem ponovne uporabe in popravil v program ter uporabo QR kod in NFC nalepk namesto tiskovin jim je uspelo zbrati 95 % ločeno zbranih odpadkov in postati prva slovenska zero waste prireditev.

Hotel_Ribno_-_prvi_slovenski_zero_waste_hotel_foto_Polona_Ponikvar_small
Hotel Ribno - prvi slovenski zero waste Hotel (Foto: Polona Ponikvar)


Slovenija je edina država na svetu z zero waste prestolnico, zero waste hotelom in prireditvijo. To je tisto, s čimer bi se morali pričeti hvaliti. Tako kot velikost tudi številke niso pomembne, vsaj ne dolgoročno. Želim si, da bi našteti zgledi hranili našo samozavest, da bomo lahko tudi po letu 2050 rekli »Slovenija, zelena dežela«.

----------

Katja_Sres_foto_Masa_Kores_small-obraz
(Foto: Maša Kores)

Katja Sreš, predstavnica Društva Ekologi brez meja, se v sklopu dejavnosti društva ukvarja s promocijo koncepta Zero Waste oziroma družbe brez odpadkov. Ekologi brez meja so nacionalna Zero Waste organizacija za Slovenijo, poleg vodenja mreže občin na poti do družbe brez odpadkov se posvečajo tudi zmanjševanju količin odpadkov v domovih posameznikov. Ljudi in organizacije spodbujajo, da se po svojih močeh pogumno podajo na pot do družbe brez odpadkov, obudijo preproste alternative, ki jih tako ali tako že vsi poznamo, le pozabili smo nanje in se razvadili. Sicer pa se Katja izven delovnega časa tudi sama z veseljem po nakupe odpravi z bombažnimi vrečkami in pralnimi vrečkami za sadje in zelenjavo ter za malo zmago šteje vsak izdelek, ki ga v svoj dom prinese brez embalaže.


______


Seznam vseh prispevkov