Zdrav dom

Katja Ličen Pajenk

Sodobna gradnja je prinesla kar nekaj sprememb in novosti tako pri izdelkih kot pri njihovem načinu vgradnje in uporabe. Pomembno pri tem je, da se vsi bodoči graditelji zavedajo novosti. Če se za njih odločijo, naj pomislijo na vse posledice, ki jih povzroči takšna gradnja. Še posebej je to pomembno pri prenovah, saj kljub prenovi obdržimo iste navade bivanja.

Začnimo pri zrakotesnosti stavb. Objekt bo po zaključku gradbenih del zagotovo precej zrakotesen, kar je z vidika učinkovite rabe energije dobrodošlo in potrebno, toda to pomeni, da je na nek način potrebno zagotoviti redno zračenje prostorov. Na področje mehanskega prezračevanja se v tem trenutku ne bi spuščali, saj ga je v večini primerov možno vgraditi le v novogradnje. Pri prenovah namreč ni potrebnega prostora za razvod kanalov. Zato morajo uporabniki zavestno in večkrat dnevno zračiti prostore, kar pomeni, da je potrebno popolnoma spremeniti navade uporabnikov. Zato je potrebno že v fazi načrtovanja razmisliti, kako bomo zračili prostore. Če imamo ozke hodnike in majhne prostore, bomo morali v vsakem prostoru nekajkrat na dan odpreti okno. Če so prostori bolj odprti, pa se veliko lažje ustvari prepih le z dvema oknoma ali tremi in zrak se v prostoru hitro izmenja. V kolikor so v prostoru tudi strešna okna, je smiselno najvišje ležeče strešno okno elektrificirati. Običajno so v upravljalni tablici tudi že programi za zračenje, kar pomeni, da okno odpremo in po nekaj minutah se samo zapre. Ali še bolje, lahko nastavimo čas odpiranja in zapiranja okna in program bo sam skrbel za redno zračenje. Ne pozabimo, da povprečna družina pri kuhanju, tuširanju in čiščenju v prostor odda 10 litrov vlage dnevno. Strešna okna so opremljena tudi z loputo za zračenje, ki omogoča zračenje prostora pri vodotesno zaprtem oknu.

Naslednji vidik je naravna svetloba. Z zmanjševanjem porabe energije se pogosto zmanjšujejo tudi okenske odprtine predvsem na severno stran. Pri prenovah, kjer je obstoječi objekt nemogoče zasukati, je potrebno skrbno premisliti, kako razporediti prostore in okenske odprtine, da imamo v vseh prostorih dovolj naravne svetlobe. Vsi vemo, da se v prostoru, kjer je dovolj naravne svetlobe, veliko bolje počutimo kot v temnem prostoru. Po slovenskih minimalnih tehničnih predpisih naj bi bilo v prostoru 20 % okenskih odprtin glede na tloris prostora. Torej prostor velik 9 m2 bi moral imeti vsaj 1,8 m2 okenskih odprtin. Ne pozabite, da se pri dobrih bivalnih razmerah sposobnost za učenje poveča tudi do 15 %. Prav tako porabimo tudi manj energije za umetno razsvetljavo.

dovolj_naravne_svetlobe
Po slovenskih minimalnih tehničnih predpisih naj bi bilo v prostoru 20 % okenskih odprtin glede na tloris prostora.

Z vidika prijetnega bivanja in porabljene energije ne pozabimo na senčenje poleti. Zunanje mrežasto senčilo zadrži nekaj več kot 70 % vročine poleti in preprečuje, da bi se prostori pregreli. Tako se izognemo tudi uporabi klimatske naprave, ki ni ravno zdrava izbira.

Za zdrav spanec potrebujemo popolno temo. Pri izbiri okenskih odprtin v spalnicah in otroških sobah je pomembno, da so na voljo tudi senčila, ki zagotavljajo popolno temo. Še posebej je to bistveno pri strešnih oknih, kjer je zelo težko narediti ustrezno senčilo po meri. Zato se pri izbiri strešnega okna pozanimajte, ali je na voljo tudi originalno senčilo za popolno zatemnitev.

Popolna_temnitev_spalnic_-_small
Za popolno temo pri strešnih oknih lahko poskrbimo z ustreznimi senčili.

To je le nekaj izbranih tem za »zdravo prenovo«. Vsekakor vam priporočamo, da se podrobno preuči materiale, načine vgradnje, pa tudi navade, ki so v družini. Kajti v kolikor nekdo ni tako vesten, da bi nekajkrat dnevno ročno odpiral okna, je bolje že prej investirati v elektrifikacijo oken in s tem prihraniti marsikatero nevšečnost s kondenzacijo vlage in plesnijo, da o zdravju ne govorimo. 

----------

Katja_Licen_Pajenk_Velux_-_Foto_Bostjan_CadejKatja Ličen Pajenk je vodja marketinga v podjetju Velux Slovenija. V 19 letih dela v mednarodnem podjetju (sedež podjetja je na Danskem) je razvila širok pogled na mednarodno delovanje marketinga in na trajnostni pristop. Iz popolnoma nepoznane blagovne znamke pred 20. leti v Sloveniji je Velux danes vodilna znamka za strešna okna na slovenskem trgu. Vse te izkušnje uspešno uporablja pri delu v Sloveniji in jih povezuje s svojim znanjem, ki ga je pridobila preko izobrazbe. To sta gradbeništvo in informatika. Kot ljubiteljica narave, naravne svetlobe in svežega zraka ter lastne izkušnje z bivanjem v svetlih in zračnih prostorih je kompetentna sogovornica na temo zdravega in prijetnega bivalnega okolja.

______

Seznam vseh prispevkov