Zelena-Slovenija-logo

Portal za trajnostni razvoj

Kontakt:

Kontaktirajte nas na e-naslov info@zelenaslovenija.si ali pokličite na 03 42 66 700.

Poiskali bomo ustrezno rešitev za vas.

PIDA 2013 vabi oblikovalce

PIDA_Winners_2013_-_Go_NutsNagrado za najbolj vplivni embalažni dizajn (PIDA) vsako leto podeljuje podjetje BillerudKorsnäs v sodelovanju z vodilnimi univerzami Francije, Nemčije, Španije in Švedske. Na natečaj se prijavi preko 200 bodočih embalažnih oblikovalcev.

Tema letošnjega PIDA 2013 je “Hrana za misel”. Cilja na povečanje ozaveščenosti, kako lahko z dizajnom embalaže vplivamo na okolje. “Izziv je v tem, da najdeš primeren embalažni material in koncept dizajna, ki bosta prispevala k zmanjševanju količine hrane, ki jo vržemo stran.” Tako pojasnjuje namen natečaja Agneta Rognli, vodja tržnega komuniciranja pri BillerudKorsnäs. Podjetje BillerudKorsnäs je med vodilnimi podjetji za nove embalažne rešitve in material. Prizadevajo si utrditi povezave med šolami in gospodarstvom ter oblikovati trajno prihodnost s promoviranjem razvoja znanj v industriji. PIDA je iniciativa od katere imajo korist tako mladi kot industrija.

PIDA je postala pomemben del univerzitetne programske sheme. Študentje in profesorji so seznanjeni s potrebami industrije, medtem ko gospodarstveniki dobivajo inspiracijo, nove ideje in vtise o načinu razmišljanja nove generacije oblikovalcev. Na ta način se je PIDA razvila v privlačen forum za celotno gospodarstvo. Na glavnem dogodku PIDA-e se zberejo proizvajalci, mediatorji, novinarji, lastniki blagovnih znamk in uveljavljeni embalažni oblikovalci. Študentje dobijo možnost spoznati potencialne nove delodajalce in izkušene oblikovalce ter prejeti oceno svojih dizajnov s strani žirije profesionalcev.

»Dizajniranje embalaže je kompleksna stvar,« pravi Agneta Rognli, »saj je potrebno z dizajnom zadovoljiti mnogo potreb: mora biti funkcionalen, prijazen do uporabnika, informativen, uporaben ne glede na vremenske pogoje in seveda ekonomičen.«