V Avstriji je državna uprava usmerjena k podpori gospodarstva

Marko JagodičMarko Jagodič, Papirnica Vevče d.o.o.:

Tempo sedanjega časa, celotna digitalizacija družbe in vseh procesov v gospodarstvu, splošna tekma med podjetji in državami, kdo bo prej na trgu ponudil atraktivne produkte, zahteva hitrejši in kakovostnejši odziv državne uprave. Podjetja stalno kritiziramo počasnost in odzivnost državne uprave, ki ne gre v korak s časom, kakor ga živimo v podjetjih.

Občutek je, da se državna uprava ne zaveda, da konkurenčno poslovno okolje daje možnost napredka industriji in s tem tudi večjega zaslužka državi. Slovenija tekmuje z državami Evropske unije po konkurenčnosti poslovnega okolja, kjer krepko zaostajamo. Slovenija je na IMD lestvici konkurenčnosti na 49. mestu. To bi moral biti glavni pokazatelj. Slovenski športniki znajo in posegajo po prvih mestih na svetu. Zakaj ne bi tega znali kot država? Cilj je med prvo deseterico.

Odzivnost uradnikov na pripombe gospodarstva šepa. Odziv mora biti takojšen in komunikacija mora steči takoj. Ob tem bi morale v očeh uradnikov pomembnejšo vlogo imeti Gospodarska zbornica, Združenje delodajalcev in druge gospodarske organizacije. Premalo je primerjave z dobrimi praksami sosednjih evropskih držav. Sprememba zakonodaje tako rekoč čez noč, ki bistveno vpliva na pogoje poslovanja, velikokrat sploh ni usklajena z predstavniki gospodarstva in pride kot presenečenje. Tak način ne omogoča predvidevanja, zato odganja potencialne nove investitorje, da ne govorim, kakšen šok pomeni za slovenska podjetja.

Za resen premik v pozitivno smer je nujna pripravljenost na konstruktivni dialog. Tako na strani podjetij kakor tudi na strani državne uprave. Javna uprava se premalokrat kritično vpraša o svoji funkcionalnosti, podjetja pa premalokrat izpostavljamo pozitivne primere dobre prakse.

Zakaj državna uprava ne postaja bolj javni menedžment, je bolj vprašanje za javno upravo.

Moje mnenje pa je, da zaradi tega, ker se preveč ukvarja sama s sabo in premalo kreira nove učinkovite postopke skupaj z gospodarstvom in deležniki, ki to državno upravo potrebujemo. So pa tudi svetli primeri, kjer se konkretno predstavi dobra praksa na osnovi konkretnih primerov iz sosednjih držav. Potem je pripravljenost na spremembe večja, tudi izvedba je hitrejša. Kot mednarodno podjetje Papirnica Vevče primerja poslovno okolje z Avstrijo, kjer je videti, da se vsi napori njihove državne uprave usmerjajo k podpori gospodarstva, ki vodi v hitrejši razvoj in kreiranje večje dodane vrednosti podjetjem. Tudi načrti naše javne uprave po digitaliziranju in začetek z enotnim vstopnim mestom do funkcij javne uprave je korak v pravo smer. Uvedba v prakso pa se predolgo vleče.