Iz plastike pridobili mravljično kislino za proizvodnjo elektrike

Torek, 14. Januar 2020

plastika
(Foto: www.shutterstock.com)

Znanstveniki iz Singapurja so razvili metodo, ki s pomočjo umetne sončne svetlobe pretvori plastiko v kemikalije za proizvodnjo elektrike. Gre za rešitev, ki bi lahko v prihodnosti pripomogla k zmanjšani količini odpadne plastike.

Raziskovalci so s pomočjo katalizatorja, ki ne škodi okolju in ne stane veliko, pretvorili plastiko v mravljično kislino, ki se lahko v elektrarnah uporablja za proizvodnjo elektrike. V laboratorijskih poskusih so zmešali plastiko in kemikalije in tako dobili raztopino, ki jo lahko razgradi umetna sončna svetloba. Na ta način se je plastika razgradila v šestih dneh. Znanstveniki upajo, da bi lahko postopek v prihodnje izvedli tudi pod dejansko sončno svetlobo. Ker so v običajnih postopkih recikliranja plastike za topitev potrebna okolju škodljiva fosilna goriva, vodja raziskovalcev s Tehniške univerze Nanyang Soo Han Sen upa, da bodo prišli do popolnoma ogljično nevtralnega postopka razgradnje.

Znanstvenikom je za zdaj uspelo v mravljično kislino pretvoriti zelo malo količino plastike, zato priznavajo, da bo potrebnega še veliko dela, da bodo lahko postopek ponovili v večjem obsegu, za kar pa bo potrebno tudi več raziskovalcev in finančnih sredstev. Poleg tega so v poskusih uporabili le čisto plastiko, ne pa odpadne.

Vir: RTV SLO