Ljubljanske mlekarne zaprle snovno zanko za embalažo Tetra Pak

Ponedeljek, 16. December 2019

Tetra Pak embalaža
Ljubljanske mlekarne bodo za oddano odpadno Tetra Pak embalažo dobile robčke, brisače in higienski papir za interno uporabo. (Foto: Ljubljanske mlekarne)

Ljubljanske mlekarne so prvo slovensko podjetje, ki jim je uspelo zapreti interno snovno zanko za embalažo Tetra Pak. Za potrebe proizvodnje mlečnih izdelkov v Ljubljanskih mlekarnah letno nastane približno 160 ton ostanka embalaže Tetra Pak, ki ga v celoti vključijo v sistem zapiranja snovne zanke, z namenom ustvarjanja reciklirane surovine za nove izdelke. Snovna zanka se začne v proizvodnji trajnih izdelkov, kjer embalažo iz koluta preoblikujejo v ustrezno obliko, ki se napolni z mlekom ali jogurtom. Ostanke embalaže odložijo na ekološki otok, nato gredo naprej do preše, kjer jo pripravijo za prevzem pooblaščene družbe za ravnanje z odpadno embalažo. Po novem gre odpadna embalaža Tetra Pak naprej na predelavo v papirnico Lucart, kjer iz njih proizvedejo robčke, papirnate brisače in higienski papir, ki se vrnejo nazaj v Ljubljanske mlekarne, kjer jih uporabijo za vsakodnevno uporabo.

Aktivnosti potekajo v okviru projekta krožnega gospodarstva za embalažo »Z embalažo Tetra Pak do robčkov«, pri katerem poleg Ljubljanskih mlekar sodelujejo še Dana, Mercator in skupnost Eko iniciativa. Embalaža Tetra Pak je sicer izdelana iz treh različnih vrst materialov, ki sestavljajo kar sedem slojev. 75 % predstavlja karton, ostalo je plastična masa in aluminij.

Da bi potrošnike ozavestili in spodbudili k pravilnemu ločevanju odpadkov, pa v hipermarketih Mercator že tretjič poteka posebna akcija, kjer kupci ob nakupu petih izdelkov Ljubljanskih mlekarn ali Dane v embalaži Tetra Pak prejmejo darilo 10 paketov recikliranih robčkov Lucart Professional Eco Natural. Akcija traja do 20. decembra 2019.

Vir: Ljubljanske mlekarne