Ceste iz recikliranih plastenk

Petek, 08. November 2019

MacRebur
Asfalt iz reciklirane plastike. (Foto: businesstech.co.za)

V Južnoafriški republiki so za gradnjo ali popravilo določenih delov cest uporabili reciklirano plastiko, ki so jo pridobili iz plastenk za mleko. Te so uporabne predvsem zaradi bolj trde plastike. Lokalna tovarna za recikliranje plastenke zmelje v pelete, pri asfaltiranju jih segrejejo na 190 °C in stopljenim primešajo določene dodatke. Na ta način so v predmestju Drubana asfaltirali že 400 metrov cest in pri tem uporabili koli 40 tisoč dvolitrskih plastenk za mleko. Za razliko od Evrope, kjer se odpadna plastična embalaža pobira pri gospodinjstvih, v Južnoafriški republiki odpadna plastika sicer pristane na odlagališčih, razen če jo uporabijo v druge namene, kot je primer uporabe za asfaltiranje.

Med mešanjem asfalta, ki vsebuje plastiko, naj bi se po podatkih tamkajšnjega podjetja Shisalanga sprostilo manj strupenih plinov, ceste pa naj bi bile bolj obstojne. Material je odporen tudi na ekstremnejše temperature, vse od 70 °C do -22 °C.

Gradnja cest z reciklirano plastiko sicer ni nova, v Indiji so plastične ceste začeli polagati že pred 17 leti, enak koncept so uporabili tudi v Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji. Kljub prednostim pa se porajajo tudi številna vprašanja glede možnosti kancerogenih plinov, ki nastajajo med topljenjem plastike in delcev mikroplastike, ki bi se spirali v okolje zaradi počasnega propadanja cest.

Vir: Delo in dom