Novi evropski ukrepi za okoljsko primerno zasnovo proizvodov

Sreda, 02. Oktober 2019

gospodinjski aparat
V prihodnje naj bi bili gospodinjski aparati narejeni z večjo možnostjo popravila in recikliranja. (Foto: www.shutterstock.com)

Z mesecem oktobrom je Evropska komisija sprejela nove ukrepe za okoljsko primerno zasnovo proizvodov, kot so hladilniki, pralni stroji, pomivalni stroji in televizorji. Ukrepi prvič vključujejo zahteve za možnost popravila in recikliranja, kar naj bi podaljšalo življenjsko dobo, možnosti vzdrževanja, ponovne uporabe in nadgradnje naprav ter ravnanja z odsluženimi gospodinjskimi aparati. Velikokrat se namreč dogaja, da se večji gospodinjski aparati pokvarijo kmalu po izteku garancijske dobe, kar pospešuje prodajo novih aparatov, saj popravilo običajno stane skoraj toliko kot nov aparat. Tako je v tujini vse več najemov opreme, podjetja in bolnišnice takšno poslovno prakso že uporabljajo. Pri najemu naprave namreč najemodajalcem ni v interesu, da bi se njihova oprema kvarila in da popravila ne bi bila mogoča.

Evropska komisija ocenjuje, da bo mogoče z novimi ukrepi in novimi energijskimi nalepkami, ki so bile sprejete letos marca, letno prihraniti za 167 teravatnih ur končne energije do leta 2030. Prihranek ustreza letni porabi energije na Danskem oziroma zmanjšanju emisij za 46 milijonov ton ekvivalenta ogljikovega dioksida. Ocenjeno je, da bodo lahko evropska gospodinjstva na ta način letno prihranila 150 evrov. Nove energijske nalepke bodo evropskim potrošnikom v fizičnih in spletnih trgovinah vidne od 1. marca 2021, istega leta se bo začela tudi posebna spletna kampanja obveščanja državljank in državljanov po vsej EU.

Nov element na energijskih nalepkah bo koda QR, ki jo bodo potrošniki lahko odčitali s pametnim telefonom in tako dobili dodatne uradne, nekomercialne, informacije. Te podatke bodo proizvajalci vnesli v bazo podatkov EU EPREL, ki bo v prihodnjih mesecih postala na voljo vsem Evropejcem. Zasebni sektor in različne nevladne organizacije pa razvijajo aplikacije, ki bodo dodatno pripomogle k sprejemanju odločitev o nakupu, kot so na primer z izračunom povrnitve stroškov in s primerjavo različnih izdelkov. Energijske nalepke bodo glede na izdelek z intuitivnimi piktogrami prikazovale ne samo porabo električne energije ampak tudi druge informacije, kot so na primer poraba vode na cikel pranja, uporabna prostornina, emisije hrupa idr.

Vir: Delo