Več kot polovica morskih psov in raž v Sredozemskem morju je ogroženih

Sreda, 17. Julij 2019

morski pes
Tretjini morskih psov in raži zaradi ribolova grozi izumrtje. (Foto: Boris Šuligoj/Delo)

Novo poročilo Svetovne organizacije za varstvo narave (WWF) Morski psi v krizi: poziv k ukrepanju v Sredozemlju kaže, da je več kot polovica vrst morskih psov in raž Sredozemskega morja ogroženih, tretjini pa zaradi ribolova grozi izumrtje. To je jasen znak propadanja Sredozemskega morja, katerega divji svet je zelo ogrožen zaradi čezmernega ribolova. Pomanjkanje upravljanja in ukrepanje, slabo voden trg in pomanjkanje podatkov te razmere še dodatno poslabšujejo.

Največja grožnja sredozemskim psom in ražam predstavlja prelov, za kar so odgovorne vse vrste ribolova. Po ulovu morskih psov prednjačita dve sredozemski državi, to sta Libija (4.260 ton) in Tunizija (4.161 ton), kjer ulovijo približno trikrat več morskih psov kot v Italiji (1.347 ton) ali Egiptu (1.141 ton). Nekatere vrste morskih psov lovijo ciljno, saj zanje obstaja trg, večino pa jih ulovijo kot nezaželeni lov, ki ga vržejo nazaj v morje, kjer poginejo. Več kot 60 različnih vrst morskih psov so našli v vlečnih mrežah, na nekaterih območjih morski psi in raže predstavljajo celo več kot tretjino ulova, ulovljenega s parangali.

Med drugimi grožnjami so tudi plastični odpadki, s katerimi se morski psi hranijo, misleč, da gre za hrano, ali pa se vanje zapletejo, kar privede do smrti. Grožnjo predstavljajo tudi goljufije. Testiranje DNK je namreč pokazalo, da številni potrošniki mislijo, da jedo sredozemsko mečarico, dejansko pa je šlo za ilegalno mesto morskih psov. Zaradi vsebnosti živega srebra, ki je v nekaterih vrstah morskih psov prisotna daleč nad zakonsko varnimi mejami, to predstavlja tudi zdravstvena tveganja za potrošnike. Morski psi so posebej ranljiva vrsta, ki se bori za svoj obstanek, saj počasi rastejo, pozno spolno dozorijo in imajo malo mladičev. Čezmerni ribolov tako uniči zaloge, ki jih ni mogoče obnoviti.

WWF v poročilu in na drugih platformah poudarja številne rešitve za ribiče in organizacije, ki upravljajo ribištvo, med katerimi je tudi izogibanje kritičnih habitatom morskih psov in uporaba opreme po meri, ki preprečuje neželeni ulov. Prav tako je potrebno izboljšati znanje o populacijah morskih psov in raž ter zbiranje podatkov o vrstah, s katerimi se trguje.

Vir: Delo